17
December

Nieuwsbrief

 

 

Nummer 5, december 2013

Zoals jullie hebben gemerkt wordt de papieren nieuwsbrief niet zo heel vaak meer gemaakt. De grootste reden hiervan is dat we tegenwoordig een facebook pagina hebben waar wekelijks nieuwsberichten op te lezen zijn en deze al goed gevolgd wordt door jullie, maar ook door familie, vrienden en geïnteresseerden we hebben op dit moment bijna 100 likes. Maar om iedereen van dienst te zijn hierbij een jaaroverzicht van het jaar 2013.

 

In deze nieuwsbrief: Jaaroverzicht. 
Terugblik en vooruitblik

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat hebben we allemaal beleefd in 2013, nou weer een heleboel. Hier een niet volledige lijst met leuke en minder leuke gebeurtenissen van 2013We hebben afscheid moeten nemen van koe Irma, dit doordat zij een steeds terugkerende uierontsteking had.

Hiervoor hebben we wel een nieuw kalfje terug gekregen, ‘ruggeltje’.

We hebben best wat koude maanden gehad en hebben toen goed gebruik kunnen maken van het lokaal met de nieuwe kachel. Het is er nu zo lekker warm.

Maar we hebben ook best een aardige zomer gehad. We hebben zelfs een middag ons werk gelaten voor wat het was en hebben een echt watergevecht gehouden.

Dat was wel even lekker verkoelend op zo’n warme dag.

Afgelopen jaar hadden we gehoopt een veulentje te krijgen, helaas is het tijdens de bevalling niet goed gegaan waardoor het niet is blijven leven. Maar we hebben ook goed nieuws Tyga is weer drachtig en hopelijk gaat het in april van volgend jaar wel allemaal goed.

We zijn met heel de groep op teamuitje geweest. Dit was nog i.v.m. het 5jarige bestaan van de boerderij. We zijn met heel de groep naar het Biesbosch Museum geweest in Werkendam en hebben daar een leuke rondvaart gehad voor de Biesbosch. Hierbij hebben we wel enige tijd vast gezeten op een zandbak en was het even spannend of we los zouden komen of dat we moesten wachten tot het hoogwater zou worden. Gelukkig hadden we een goede schipper en met wat hulp van ons, heeft hij ons toch los gekregen en zijn we weer veilig terug gebracht. Uitje is zeker voor herhaling vatbaar.

De dagbesteding beleefd spannende tijden en omdat we niet van stilzitten houden zijn we gaan samenwerken met het Parkhuis zodat de ouderen daar ook kunnen genieten van de rust die onze dieren geven. En we zijn gaan samenwerken met SDK-kinderopvang waar Jolanda tal van activiteiten voor heeft uitgeschreven en in de zomer zijn er al wekelijks groepen kinderen van de buitenschoolse opvang geweest om de activiteiten uit te voeren. Ook voor volgend jaar hopen we weer het nodig voor hun te kunnen betekenen o.a. hopen we de plantjes voor hun moestuin te kunnen gaan verzorgen. En blijven we vakantie activiteiten aanbieden voor de BSO.

In het kader van alle veranderingen hebben wij ook bezoek gehad van verschillende wethouders en raadsleden. Deze hebben wij kunnen laten zien hoe belangrijk het werk voor jullie. Ook in januari van het volgend jaar staat er nog een wethouder van de gemeente Dordrecht in de planning om langs te komen. Hopelijk kunnen we deze ook overtuigen van de meerwaarde van zorgboerderijen.

We hebben het afgelopen jaar ook weer een aantal giften in ontvangst mogen nemen o.a. van speeltuin vereniging crabbehof, uvv, Trust en onze club van 50 niet te vergeten. Van dit geld hebben we al een aantal dingen opgeknapt. Zo zijn er nieuwe hokken gekomen buiten voor de cavia’s. Hebben onze vrijwilligers de handen uit de mouwen gestoken en is in een week tijd de stal eruit gebroken en nu hebben we een hele nette rolstoelvriendelijke stal ervoor terug gekregen.

 

Wij via deze weg ook al onze vrijwilligers nogmaals willen bedanken voor hun inzet. Zonder jullie hadden we nooit zoveel moois kunnen doen voor onze hulpboeren. En ook al hebben jullie het zelf vaak over dat je bestemt bent met het “zorgboerderij virus”. Wij vinden het toch erg bijzonder dat jullie je elke keer weer blijven inzetten voor ons en voor onze hulpboeren.

 

 

Veel publiciteit rondom onze opendag. Het zijn zoals ik al eerdere benoemde spannende tijden voor de dagbesteding. Dit was voor ons een mooie aanleiding om wat extra publiciteit te krijgen voor onze opendag. En ook dit jaar kunnen we zeggen dat het weer een groot succes was. De zoektocht naar Teun de Aardappel, de kraampjes, de ruim 400 bezoekers en natuurlijk jullie en de vrijwilligers hebben ervoor gezorgd dat het weer super leuk was.

Als je beschikt over internet de filmjes zijn terug te vinden bij youtube als je zoekt op: Zorgboerderij de Veldlinden.

 

Er zullen vast nog veel meer dingen gebeurd zijn afgelopen jaar maar dat is echt teveel om allemaal op te noemen.

 

 

Vooruitblik.

Graag wil ik ook vast een beetje vooruit kijken met jullie naar 2014. Want we hebben weer genoeg plannen en willen jullie daar vast een klein beetje van op de hoogte brengen.

De viooltjes zijn pas weer gepoot en staan klaar om te groeien en straks weer verkocht kunnen worden.

Zoals hierboven al beschreven hopen we de samenwerking met het Parkhuis en met SDK-Kinderopvang verder uit te bereiden.

Hopelijk krijgen we ook weer genoeg jongen dieren, beginnende met in januari een kalfje en hopelijk daarna nog genoeg ander jong vee.

Gaat in de loop van 2014 de houtgroep ons verlaten, en gaan wij die ruimte gebruiken om onze knutselactiviteiten te doen. Het lokaal zal dan omgebouwd moeten gaan worden tot winkel zodat we die wens ook in vervulling kunnen laten gaan. Een deel van het gesponsorde geld zullen we daarvoor gaan benutten.

Voor de winkel willen we ook groente gaan telen, deze willen wij graag in verhoogde moestuinbakken telen zodat ook mensen die wat minder goed te been zijn in de moestuin kunnen werken. Dus zal er in maart moestuinbakken gemaakt moeten gaan worden. We zijn nog op zoek naar vrijwilligers die zodra we een proefbak klaar hebben mee willen helpen met de bakken in elkaar zetten. We gaan ze namelijk maken van onze eigen wilgentenen!

Ook gaan we weer een opendag organiseren en wel op vrijdag 24 oktober 2013 mochten jullie nog leuke ideeën hebben die zijn natuurlijk altijd welkom.

 

 

 

Yvonne en Jolanda

Zorgboerderij de Veldlinden.